Maar eerst:
Het verschil tussen liken, reageren en delen
Wat is het, wat wil het zeggen... en wat er gebeurt op LinkedIn als je een bericht liket, erop reageert of het deelt.
Je liket een bericht
Dat wil zeggen dat je datgene wat je leest in dat bericht, je ook echt interessant vindt.
Liken is leuker gemaakt op LinkedIn. Je kunt op dit moment op 6 verschillende manieren liken:
je kunt je duim omhoog steken, iemand feliciteren, je steun betuigen, melden dat je de post geweldig vindt, of dat je het verhelderend vinden of... dat iemand je nieuwgierig heeft gemaakt. Kwestie van het duimpje even ingedrukt houden, dan krijg je deze opties te zien.
Maakt het iets uit welk plaatje je kiest om je emotie te uiten? NEEN.
Wat gebeurt er nu?
Jouw bericht komt op de tijdlijn van mensen in je netwerk, waarvan LinkedIn denkt dat zij dit ook interessant vinden. Zoals hier Christine van Basten, de burgemeester van Beek. Zij vindt een bericht van Maastricht Aachen Airport interessant en dat is een bedrijf dat ik (nog) niet volg. Het kan ook voorkomen dat je op deze manier mensen in je tijdlijn voorbij ziet komen, die 2e of 3e lijns connecties van je zijn.
Wat te doen bij likes op je eigen berichten?
Check wie het zijn, of je ze kent... en als iemand "nieuwsgierig" heeft aangevinkt, kan dit best een opening zijn voor een gesprek jouwerzijds, toch?
Als iemand een 2e of 3e lijns connectie is, bekijk dan even of je kunt linken met deze persoon.
Je reageert op een bericht
Reageren is krachtiger dan liken.
Net als bij een live ontmoeting: Iets zeggen komt krachtiger binnen dan alleen een glimlach geven. (wat niet wil zeggen dat je altijd iets moet zeggen, of altijd moet reageren. Kies je momenten.)
Dus waarom is dit krachtiger?
Ten eerste omdat je iets zegt, en op LinkedIn dat vaker niet dan wel gebeurt. Je valt dus op bij degene die het bericht gemaakt heeft. En ten tweede omdat nu ook jij zichtbaarder wordt omdat je naam, foto en je headline te zien zijn voor iedereen die de post ziet. Want net als bij een like, wordt dit zichtbaar op de tijdlijn van je netwerk.
Je ziet nu meteen waarom je wil dat je foto, naam en headline er S.E.X.Y.* uitzien. En omdat mensen hierop kunnen doorklikken, wil je natuurlijk de rest ook in orde hebben, als je allemaal reacties gaat uitdelen😉 .
Wat te doen bij reacties op je eigen berichten?
Reageren! Altijd.
En maak het dan wel persoonlijk hè en wissel een beetje af met wat je erbij schrijft.
Je deelt een bericht
Letterlijk zet je het bericht van iemand anders op jouw tijdlijn. Daarmee deel je dat wat een ander zegt, met iedereen in jouw netwerk - waarvan LinkedIn denkt dat zij dit interessant vinden.
Plaats je er nog een kort bericht bij, dan is de kans groter dat het aanslaat.
Als het al aanslaat...
Want delen, zo blijkt, is zo ongeveer de MINST EFFECTIEVE ACTIE die je kunt doen op LinkedIn. Je beloning is meestal niks. Geen likes, geen dank je wel, geen reacties.
Dus als jouw opdrachtgever, baas, organisatie, bedrijf een bericht deelt via de bedrijfspagina, DEEL HET DAN NIET.
Wat kun je wel doen?
Like het bericht van de bedrijfspagina - want dat komt op de tijdlijn.
Zet het bericht wat je erbij zou zetten, als commentaar onder het bericht. (want ook dat komt op de tijdlijn)
Verstuur het persoonlijk naar iemand waarvan je denkt dat deze oprechte interesse heeft. Dan kun je 1:1 het gesprek aangaan.
Blijf oprecht in je likes en reacties. Organisch groeien kost tijd.
Weer een stukje mysterie van LinkedIn voor je helder gemaakt.
Heb je meer van dit soort LinkedIn vragen? Just let me know!
Liefs!
Josine 🙏❤️
PS. Meer weten over hoe jij aan de slag kunt met LinkedIn? Specifiek voor jou en wat jij wil? Dat betekent niet altijd een S.E.X.Y.* LinkedIn Profiel. Het kan ook gewoon een paar uur actief sparren zijn met tips en praktische oplossingen voor jouw specifieke vraag. Voor € 369,- krijg je 2x 1,5 uur mijn brein, tijd en maken we acties en teksten die jij nodig hebt. Als extra krijg je huiswerk, mijn support en liefde. Al voordat we beginnen... Mail me > Ik wil met je aan de slag!
Enneh, blijf bewegen hè. Blijf in de actiemodus.
klein.
groot.
maakt niet uit.
beweeg. 💃
ik geloof in je! ❤️🙏
Comments