Don't be busy, be productive 🙏❤️
Het plaatsen van content op LinkedIn is een geweldige manier om zichtbaar te zijn en je netwerk te versterken. Op dit gebied worden ook regelmatig fouten gemaakt die je zichtbaarheid en interactie kunnen beperken.
Ik geef je de 5 meest voorkomende fouten en tips om ze te vermijden
1. Alleen maar zelfpromotie
Misser: Veel mensen gebruiken hun tijdlijn om alleen maar over zichzelf of hun bedrijf te praten. Hoewel zelfpromotie belangrijk kan zijn, werkt het averechts als dat alles is wat je deelt. Dit kan irritatie opwekken bij je netwerk en weinig interactie genereren.
Hoe je dit voorkomt
Deel waardevolle content door inzichten, tips, of inspiratie te bieden waarmee je de mensen in je netwerk kan helpen.
Wissel posts over jezelf af met branchetrends, lessen die je hebt geleerd, of succesverhalen van anderen.
Stel vragen waarmee je je netwerk betrekt. Stel bv. open vragen die discussie stimuleren, zoals “Wat is jouw grootste uitdaging op dit gebied?”
2. Te lange of onsamenhangende berichten
Misser: Posts die een muur van tekst vormen zonder structuur of een duidelijke kernboodschap. Mensen hebben weinig tijd en scrollen snel door hun tijdlijn.
Hoe je dit voorkomt
Maak je posts scanbaar door het gebruik van korte alinea’s, witregels en opsommingstekens.
Begin sterk met een pakkende zin of vraag die nieuwsgierigheid opwekt.
Houd het kort en krachtig met to-the-point berichten en houd je berichten beperkt tot wat echt belangrijk is. Less is more.
3. Geen consistentie in posten
Misser: Sporadisch posten zonder regelmatig aanwezig te zijn, zorgt ervoor dat je netwerk je snel vergeet. Het algoritme van LinkedIn beloont bovendien consistentie en interactie.
Hoe je dit voorkomt
Plan je posts met een contentschema en deel minimaal één tot drie keer per week een post.
Experimenteer door af te wisselen tussen tekst, polls, video's, en documenten om je content interessant te houden.
Wees actief door ook op berichten van anderen inhoudelijk te reageren.
4. Te veel hashtags of irrelevante tags
Misser: Overmatig gebruik van hashtags of het taggen van mensen die niet relevant zijn voor je post, kan als spam overkomen. Hashtags op LinkedIn hebben niet de waarde die ze op Instagram hebben.
Hoe je dit voorkomt
Gebruik relevante hashtags waarbij je maximaal drie tot vijf hashtags gebruikt die aansluiten bij je content en doelgroep.
Tag alleen personen (en als het niet anders kan bedrijven) die direct gerelateerd zijn aan de inhoud van je post.
5. Geen interactie met je eigen content
Misser: Het plaatsen van een post en vervolgens niet reageren op de reacties of vragen van je netwerk, geeft de indruk dat je niet betrokken bent. Daardoor krijgt je post een lager bereik en je krijgt minder betrokkenheid bij toekomstige posts.
Hoe je dit voorkomt
Reageer snel en neem de tijd om een inhoudelijke reactie te geven.
Stel vervolgvragen waardoor je de discussie gaande houdt.
Stimuleer interactie door bv. je posts te eindigen met een call-to-action, zoals “Wat is jouw mening hierover?” of “Deel je ervaring in de reacties.”
Conclusie
Content en tijdlijnbeheer op LinkedIn draait om balans, consistentie en interactie.
Door bovenstaande missers te vermijden, kun je de effectiviteit van je tijdlijn vergroten en meer betrokkenheid genereren.
Zet in op waardevolle, relevante en gestructureerde content en maak van jouw tijdlijn een krachtig hulpmiddel om je doelen op LinkedIn te bereiken.
En... heb je al zin gekregen om meer interactie op te bouwen met je publiek?
Liefs,
Josine 💃
PS. Ik kan je op 3 manieren helpen.
1. Één maand LinkedIn Content Templates.
In een maand krijg je op elke werkdag een content template die je kunt gebruiken om je eigen posts te schrijven voor LinkedIn.
2. Voor ondernemers die willen leren hoe ze LinkedIn kunnen gebruiken om er leads uit te krijgen, hun netwerk te groeien en willen bouwen aan een eigen stijl, heb ik:
de PEPtalk --> de PEPtalk is gratis als je nog nooit eerder een PEPtalk hebt gehad of klant bent geweest.
3. Als ghostwriter schrijf ik LinkedIn content voor jou of voor jouw bedrijf. Ik heb de ervaring, ik heb klanten met resultaten, en na ons gesprek, weet ik wat je doelgroep van jou wil lezen. #ghostwiter. Stuur me een e-mail.
Comments